null

The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.

Test Bank Medical Law and Ethics, 6th Edition Bonnie F. Fremgen

$35.00
(No reviews yet) Write a Review
SKU:
Test Bank Medical Law and Ethics, 6th Edition Bonnie F. Fremgen

Test Bank Medical Law and Ethics, 6th Edition Bonnie F. Fremgen

 

Medical Law and Ethics, 6e (Fremgen)

 

Chapter 1   Introduction to Medical Law, Ethics, and Bioethics

 

 

 

1) Which definition most accurately describes applied ethics?

 

A) The legal application of moral standards that concern benefiting the public

 

B) The practical application of moral standards that are meant to benefit the patient

 

C) The legal application of moral standards that benefit the patient

 

D) The legal application of moral standards that are based on the sincerity of a person's beliefs

 

Answer: B

 

 

 

2) Illegal actions are

 

A) usually unethical.

 

B) seldom unethical.

 

C) not unethical.

 

D) not related to ethics.

 

Answer: A

 

 

 

3) Laws are rules or required actions that are

 

A) written by the people to control the actions of criminals.

 

B) moral decisions about how the population should live.

 

C) ethical considerations regarding the cultural beliefs of the population.

 

D) prescribed by an authority and have a binding legal force.

 

Answer: D

 

 

 

4) The purpose of law is to

 

A) provide a way of measuring our actions.

 

B) punish us when our actions break the law.

 

C) provide moral decision-making standards.

 

D) A and B.

 

Answer: D

 

 

 

5) The study of a branch of philosophy related to morals, moral principles, and moral judgments is called

 

A) ethics.

 

B) law.

 

C) medical practice acts.

 

D) utilitarianism.

 

Answer: A

 

 

 

6) The quality of being virtuous is called

 

A) sympathy.

 

B) utilitarianism.

 

C) morality.

 

D) empathy.

 

Answer: C

 

 


7) Unethical acts are

 

A) not always illegal.

 

B) always illegal.

 

C) not related to the law.

 

D) uncommon in society.

 

Answer: A

 

 

 

8) Which definition is correct for medical practice acts?

 

A) Laws that apply to the practice of medicine in all fifty states

 

B) Laws that apply to the practice of medicine in a particular state, including the requirements and methods of licensure

 

C) Laws that define what constitutes unprofessional conduct in all 50 states

 

D) Laws that apply to all graduates of an accredited medical school

 

Answer: B

 

 

 

9) Medical practice acts may include laws regarding

 

A) conviction of a felony.

 

B) unlicensed persons practicing medicine.

 

C) insufficient record keeping.

 

D) all of the above.

 

Answer: D

 

 

 

10) The study of ethics includes the use of

 

A) moral principles.

 

B) moral judgments.

 

C) logic.

 

D) all of the above.

 

Answer: D

 

 

 

11) In applied ethics, medical professionals must apply moral standards for the purpose of

 

A) implementing the best scientific information.

 

B) helping the patient.

 

C) practicing courtesy toward other professionals.

 

D) addressing the interests of the patient's family.

 

Answer: B

 

 

 

12) Which statement best describes the theory underlying utilitarianism?

 

A) Actions must be chosen to achieve the greatest good for the greatest number.

 

B) Actions must be chosen to achieve the best outcomes for the local patient population.

 

C) Some actions are right or wrong no matter the outcome.

 

D) Actions can only be chosen on the basis of the ability of the professional to carry them out.

 

Answer: A

 

 


13) An example of utilitarianism might be

 

A) a drug company keeping the cost of a widely used life-saving drug low and providing it free to those who can't afford it.

 

B) providing Medicare for only those who can afford the copays.

 

C) a mandate to give the same level of care to all Americans, even though some would get more care than they need while others would get less care than they need.

 

D) all of the above.

 

Answer: A

 

 

 

14) Rights-based ethics emphasizes the

 

A) individual rights of persons.

 

B) rights of specific social and economic groups.

 

C) duty of persons to adhere to laws.

 

D) character traits of persons.

 

Answer: A

 

 

 

15) Ethical standards that relate to the medical profession are set and defined by

 

A) individual state legislatures.

 

B) the U.S. Congress.

 

C) professional organizations.

 

D) the U.S. Department of Health and Human Services.

 

Answer: C

 

 

 

16) The purpose of a cost/benefit analysis in relation to medical care is to

 

A) justify the cost of a treatment as compared to the benefit.

 

B) justify only the benefit of a treatment.

 

C) provide an estimate of the cost of a treatment.

 

D) make sure no one "falls through the cracks" for treatment.

 

Answer: A

 

 

 

17) Empathy requires the ability to

 

A) feel sorry for someone else.

 

B) feel a sense of commitment to a person.

 

C) be aware of the feelings of another person.

 

D) have a distant and unemotional attitude toward the patient.

 

Answer: C

 

 

 

18) Which of the following is the best definition of confidentiality?

 

A) The confidence of employees that their rights will be protected

 

B) One person exerting power over another

 

C) Faithfulness or commitment to a person or persons

 

D) The ability to safeguard another person's information

 

Answer: D

 

 


19) Due process in the workplace refers to

 

A) the right of employers to fire employees at will.

 

B) the responsibility of employers to provide a safe work environment.

 

C) the right of employees to have a fair hearing when their rights are in jeopardy.

 

D) all of the above.

 

Answer: C

 

 

 

20) Sexual harassment is defined in the Equal Employment Opportunity Commission guidelines as verbal or physical conduct of a sexual nature when

 

A) submission to such conduct is a term or condition of employment.

 

B) submission to or rejection of such conduct is used as a basis for employment decisions affecting the employee.

 

C) such conduct has the purpose or effect of interfering with the individual's work performance or creating an intimidating, hostile, or offensive working environment.

 

D) all of the above.

 

Answer: D

 

 

 

21) Extending equal pay requirements to all persons who are doing equal work is known as

 

A) due process.

 

B) cost/benefit analysis.

 

C) comparable worth.

 

D) fidelity.

 

Answer: C

 

 

 

22) A three-step model developed by Kenneth Blanchard and Norman Vincent Peale is used to evaluate

 

A) alcoholism.

 

B) legal issues.

 

C) comparable worth.

 

D) an ethical dilemma.

 

Answer: D

 

 

 

23) The best definition for ethics is the branch of philosophy relating to

 

A) sincerity of feelings.

 

B) religious principles and beliefs.

 

C) morals, moral principles, and moral judgments.

 

D) laws and regulations.

 

Answer: C

 

 

 

24) Which of the following is a branch of applied ethics?

 

A) Medical ethics

 

B) Ethical philosophy

 

C) Bioethics

 

D) A and C

 

Answer: D

 

 


25) Bioethics is concerned with moral dilemmas and issues relating to

 

A) principles taught in university- and graduate-level biology courses.

 

B) advances in medicine and medical research.

 

C) the process of enacting federal-level medical laws.

 

D) all of the above.

 

Answer: B